In contact zijn met water behoort niet tot één van de veilige opties als het buiten onweert. Douchen, afwassen, baden of handen wassen wordt daarom ook afgeraden wanneer er buiten noodweer uitbreekt. Er zijn namelijk geregeld meldingen naar voren gekomen waarbij mensen een zware stroomstoot hebben gekregen in bijvoorbeeld de douchecabine. Hetzelfde geldt voor kranen en radiatoren die zijn aangesloten op metalen waterleidingen. Het water in de leidingen is namelijk een uitstekende stroomgeleider. Dit heeft alles te maken met de opgeloste ionen die in het water zitten. Denk hierbij aan calcium, magnesium en natrium. Hoe veilig is douchen met onweer? En kan je douchen met onweer?
Is douchen met onweer gevaarlijk? De meeste huizen zijn niet in het bezit van bliksemafleiders. Hierdoor zal de stroom een eigen weg gaan zoeken door de delen van de woning. De stroom zoekt voornamelijk een weg in de plekken waar de minste elektrische weerstand wordt geboden. Gemakkelijk gezegd is alles met metaal tijdens onweer een doorgeefluik voor hoogspanning. Denk hierbij dus ook zeker aan lampen of computers die aangesloten zijn op het elektrische netwerk.
Onweer ontstaat door het spanningsverschil tussen de wolken en de aarden. Om deze spanningsverschillen op te heffen, ontstaat er bliksem. Het spanningsverschil kan oplopen tot honderden miljoenen volt, met een stroomsterkte van 200.000 ampère. Dit is voldoende om een mens te kunnen doden, hierdoor wordt het met klem afgeraden om niet te douchen tijdens onweer of andere vormen van water te gebruiken.
Mag je douchen met onweer? Het antwoord daarop is dus nee. Waarom niet douchen met onweer? Omdat het gevaarlijk is en je flinke stroomstoten kan krijgen. Wat mag je nog meer niet doen tijdens het onweer?
Mag je douchen met onweer als de elektricien hiervoor goedkeuring heeft gegeven? En kan je douchen met onweer als je leidingen geaard zijn? Als je per se wilt douchen tijdens het onweer, dan kun je een elektricien vragen om de aarde weerstand van je woning te meten.
Ondanks dat het wordt afgeraden om te douchen tijdens onweer, zijn er ook andere meningen. Michael Bertels, expert op het gebied van de gevaren van elektriciteit bij Brandweer Nederland, denkt er namelijk anders over.
“Bliksem ongevallen komen heel erg weinig voor. Je kunt ze daarom ook wel zien als freak accidents. In Nederland worden jaarlijks hooguit een handjevol mensen getroffen door de bliksem. Als we dan ook nog kijken naar de mensen die geraakt worden tijdens het douchen, dan gaat het om een veel kleinere hoeveelheid.”
“Ik heb brandweerlieden gehoord die in een woning waren waarbij alle stopcontacten uit de woning zijn geslagen. Of je dan staat te douchen of net naast de stopcontacten staat, de inslag zal altijd immens zijn. Met onweer kun je altijd op de verkeerde plek zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.”
Ik ben Justin, een veelzijdige schrijver met een passie voor het verkennen en delen van kennis over diverse onderwerpen. Door mijn brede interesse en nieuwsgierigheid duik ik graag diep in verschillende thema's, variërend van technologie en wetenschap tot cultuur en lifestyle. Met een achtergrond in journalistiek en een scherp oog voor detail, streef ik ernaar om informatieve en boeiende artikelen te schrijven die mijn lezers inspireren en informeren. Schrijven is voor mij een manier om de wereld te begrijpen en mijn inzichten met anderen te delen, altijd met de intentie om impact te maken en bewustzijn te vergroten.
Laatste tips
Persoonlijke verzorging