Zoek
Sluit dit zoekvak.

De geschiedenis van een urn is een fascinerend onderwerp dat ons terugvoert naar de oudheid. Een urn is een container die wordt gebruikt om de as van een overleden persoon te bewaren. Het gebruik van urnen gaat terug tot de tijd van de oude Grieken en Romeinen, waar ze werden gebruikt als grafmonumenten voor de rijken en machtigen.

In het oude Griekenland werden urnen voornamelijk gebruikt voor crematies. Dit was vooral populair bij aristocraten en krijgers die in oorlog stierven. De as werd opgeslagen in keramische potten met decoratieve patronen en inscripties die het leven van de overledene weerspiegelden. Deze urnen werden vaak begraven of geplaatst in graftombes.

Ook in het oude Rome was crematie populair. Urnen waren hier echter niet alleen bedoeld voor aristocraten, maar ook voor gewone burgers. In sommige gevallen werden urnen zelfs buiten de stadsmuren begraven, om zo ruimte te besparen op begraafplaatsen.

Naarmate de tijd verstreek, veranderden ook de materialen waarvan urnen werden gemaakt. In plaats van keramiek werden nu ook metalen zoals brons en koper gebruikt om deze containers te maken. Ook verschenen er steeds meer versieringen op urnen, waaronder afbeeldingen van godinnen en goden uit de mythologie.

In middeleeuws Europa nam het gebruik van urnen af in verhouding tot traditionele begrafenissen in graven of cryptes onder kerken of kathedralen. Dit had voornamelijk te maken met religieuze opvattingen over de dood en het hiernamaals. Pas in de Renaissance, toen er een hernieuwde interesse was in de klassieke oudheid, werden urnen weer steeds populairder.

In deze periode werden urnen vooral gebruikt als kunstobjecten. Kunstenaars zoals Michelangelo ontwierpen prachtige urnen die werden gebruikt om aan te geven hoe belangrijk iemand was. Deze urnen waren vaak versierd met ingewikkelde patronen en reliëfs van mythologische figuren.

Tijdens de Verlichting werd het gebruik van urnen opnieuw populair. Het idee achter deze hernieuwde belangstelling was dat elk mens gelijk is na de dood, ongeacht zijn of haar maatschappelijke positie of religie. Dit leidde tot een eenvoudiger vormgeving van urnen, waarbij de nadruk lag op functionaliteit.

In de moderne tijd zijn er talloze soorten urnen verkrijgbaar die qua uiterlijk en materiaalgebruik sterk uiteenlopen. Zo zijn er bijvoorbeeld eco-urns die biologisch afbreekbaar zijn en speciaal bedoeld voor natuurbegraafplaatsen. Ook zijn er kleine urnen geschikt voor onze huisdieren en is er zelfs de mogelijkheid om een deel van de as te bewaren in een mooi sieraad. 

De geschiedenis van een urn is rijk en gevarieerd. Van eenvoudige keramische potten tot indrukwekkende bronzen kunstwerken; door de eeuwen heen heeft deze container voor as vele gedaanteverwisseling ondergaan. Dankzij deze geschiedenis weten we hoe belangrijk het is om onze overleden dierbaren op een waardige manier te herdenken en te eren. Kijk op assieraden-shop.nl om te kijken wat de mogelijkheden van nu zijn.