Boeken die je gelezen moet hebben – Er zijn door de jaren heen heel wat boeken uitgebracht en er komen dagelijks nieuwe boeken bij. Dankzij dit grote aanbod is er altijd wel een boek dat bij je past. Toch maakt het grote aantal boeken kiezen niet per se makkelijker. Wij helpen je graag een handje. Vind hier een lijst met zowel klassieke boeken die je gelezen moet hebben, als de beste nieuwkomers.
Klassieke boeken die je gelezen moet hebben
Laten we beginnen bij klassieke boeken die je zeker niet mag missen. Dit zijn boeken die door de jaren heen door complete volksstammen zijn gelezen en mensen tot de dag van vandaag weten te bekoren. Ze hebben een diepere laag, zijn ontroerend of weten je volledig in het verhaal mee te voeren.
1. De Alchemist - Paulo Coelho
We gaan van start met een boek dat we een jonge klassieker kunnen noemen. De Alchemist werd voor het eerst uitgebracht in 1988. Oorspronkelijk werd het alleen in Portugees uitgebracht, maar het werd al snel een bestseller met een groot aantal vertalingen.
Het relatief dunne boekje vertelt het verhaal van de herderjongen Santiago die droomt van het vinden van een schat. Hij wil die schat vinden en gaat daarom op reis dwars door Noord-Afrika naar Egypte. Het is een filosofisch boek die de lezer aanzet om na te denken over hun bestemming.
2. 1984 - George Orwell
1984 is een boek dat in 1949 werd uitgebracht en tot de dag van vandaag actueel is. Het verhaal gaat speelt zich af in een denkbeeldige toekomst waarin de wereld in oorlog is. Groot-Brittannië wordt onderdeel van de totalitaire staat Oceania, geleid door Big Brother.
Het boek haalt bekende thema’s aan zoals surveillance op grote schaal, ongelijkheid en vrijheid van meningsuiting. Thema’s die vandaag de dag nog steeds tot veel discussie leiden.
3. De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch
De ontdekking van de hemel wordt door velen gezien als het belangrijkste werk van auteur Harry Mulisch. Het boek met meer dan 900 pagina’s werd uitgebracht in 1992 en is absoluut een van de boeken die je moet lezen. Het boek werd in 2001 verfilmd onder regie van Jeroen Krabbé.
Het boek is een verslag van een opdracht die een engel moest uitvoeren. De opdracht is om ‘het testimonium’ op te halen op aarde en terug te brengen naar de hemel. Om dit te realiseren moet hij een aantal mensen met elkaar in contact brengen. Het is een symbolisch boek vol symboliek.
4. Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel García Márquez
Dit boek van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez werd voor het eerst uitgegeven in 1967. In 1972 werd het voor het eerst in het Nederlands uitgegeven. Het boek vertelt het verhaal van verschillende generaties van de familie Buendia.
Het boek heeft realistische onderdelen, maar er gebeuren ook heel wat magische dingen en visionaire dromen. De familie Buendia krijgt door de jaren heen te maken met wrede oorlogen en natuurrampen. Het boek is absoluut de moeite waard.
5. De reisgenoten - J.R.R. Tolkien
J.R.R. Tolkien is wereldberoemd geworden dankzij de trilogie In de Ban van de Ring. Het eerste boek in deze trilogie is De reisgenoten. Het boek gaat over Het Reisgenootschap dat op pad gaat naar Mordor met als doel om de Ring te vernietigen.
Dit boek wordt door velen gezien als een van de beste boeken die in de afgelopen decennia is geschreven. Het gaat bovendien verder dan een paar boeken. J.R.R. Tolkien bedacht een compleet nieuwe taal, maar ook een complete mythologie en geschiedenis voor de wereld die beschreven is in de boeken.
De beste boeken die je gelezen moet hebben van 2000 tot nu
In de afgelopen 25 jaar zijn er heel wat boeken bijgekomen die je ook zeker eens gelezen moet hebben. Dit zijn de 5 boeken die je moet lezen die na 2000 zijn uitgebracht.
De vliegeraar - Khaled Houssein
De vliegeraar neemt je mee naar Afghanistan waar Amir en Hassan wonen die dol zijn op vliegeren. De twee vrienden komen uiteindelijk recht tegenover elkaar te staan. Na het verraad gaat Amir naar de Verenigde Staten, maar hij kan zijn voormalige vriend Hassan niet vergeten.
Het Diner - Herman Koch
Tijdens een diner bespreken twee echtparen hele gewone dingen. Toch hangt er iets in de lucht, want terwijl de twee koppels over koetjes en kalfjes praten verschijnen hun kinderen bij Opsporing verzocht. De loyaliteit van de ouders naar hun kinderen toe wordt flink op de proef gesteld.
Tirza - Arnon Grunberg
De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg bracht in 2006 het bekroonde boek Tirza uit. Het verhaal gaat over Jörgen Hofmeester die al zijn geld in rook op zag gaan en zich nu alleen nog maar kan focussen op zijn hoogbegaafde dochter Tirza. De obsessie die hij met haar heeft gaat ver en hij kan haar maar moeilijk loslaten.
De eenzaamheid van de priemgetallen - Paolo Giordano
Dit bijzondere boek van de Italiaanse schrijver Paolo Giordano is een van de boeken die je gelezen moet hebben. Het is een liefdesroman over twee jonge mensen die vanwege ingrijpende gebeurtenissen in hun jeugd niet meer goed functioneren in deze maatschappij.
Alice en Mattia leren elkaar kennen op de middelbare school en krijgen een bijzondere vriendschap. Ze weten beide niet hoe ze de wereld moeten benaderen. Iets wat vergelijkbaar is met de eenzaamheid van de priemgetallen.
Extreem luid en ongelofelijk dichtbij - Safran Foer
In dit indrukwekkende boek neemt de schrijver Safran Foer je mee naar de aanslagen van 11 september. De 9-jarige Oskar verliest tijdens de aanslagen zijn vader. Na de begrafenis ontdekt hij een mysterieuze envelop. Hij besluit op een zoektocht te gaan door New York om de antwoorden te vinden die hij zoekt.